19e blog

Onmacht…..macht

Het thema onmacht kwam de gehele week bij me langs, voor mezelf en door verhalen van anderen.

In deze gevallen, overkwam het mensen via ziekte, overlijden, beschuldigingen, jaloezie, verleden (dit leven en vorig leven)

Onmacht brengt altijd een gevoel van het even niet weten hoe nu verder en het gevoel geen grip te hebben op dat wat aan het gebeuren is. Door onverwachte situaties kunnen we ineens in een gevoel van onmacht terecht komen, onverwacht overkomt je iets waar je niet op had gerekend, het is er ineens en het vraagt aandacht van je of onmacht over dat wat er in de wereld aan het gebeuren is, ook daar hebben we in groter verband geen macht over, dat ligt buiten onze macht zeggen we dan.

Zodra je begint te beseffen dat je meer macht hebt dan je denkt over alles wat je overkomt in het leven, kan er iets innerlijk bij je veranderen en krijg je macht over jezelf en je situatie. Het komt niet voor niets op je pad en vraagt tijd en aandacht van je.

Afstemmen op dat wat er gaande is in je lichaam terwijl je in de onmacht zit….waar voel ik het in mijn lichaam, buik, hart, keel, koud, warm, trillen, stil, paniek….en let op je adem, haal je diep in je buik adem of oppervlakkig en hoog…door je af te stemmen op jezelf, ben je even niet met de situatie bezig maar te voelen wat het met je doet, daar heb je macht over…..als je weet hoe het met je gaat, kun je kijken of je de behoefte hebt om actie te ondernemen of eerst stil wilt worden. Alles kan en mag omdat JIJ hebt stil gestaan bij wat er gevoeld wilde worden.

Je eigen behoefte onderkennen dat alles wat je overkomt in het leven, is een grote stap voorwaarts naar meer rust en liefde voor jezelf en daardoor ook meer ruimte voor de ander.

Er zijn natuurlijk ook mensen die het heerlijk vinden om macht over anderen te hebben of in ieder geval proberen dat voor elkaar te krijgen….domineren, manipuleren, emotionele chantage, we kennen het allemaal privé of zakelijk, het zijn dan heftige processen om jou te leren jezelf niet te verloochenen en met aandacht bij jezelf te blijven, wanneer een werkgever je manipuleert bijvoorbeeld door aan te geven dat je je baan kunt verliezen, is dat een ongezonde situatie voor beiden en is de eerste stap om te voelen wat het met jou doet en pas daarna te handelen.

Door de veranderingen die je overkomen of zaken waar je geen macht over hebt, bijvoorbeeld de chaos in de wereld, kun je behapbaar maken door het dichtbij jezelf te zoeken en eerst te voelen wat het met jou doet…..en dan kijken waar jij je een steentje bij kunt dragen aan een betere wereld, naar jou mogelijkheden en omstandigheden.

Dan heb je toch macht over het geheel, want we zijn immers allemaal één……..door aan jezelf te werken, werk je aan het geheel!!!

Niets overkomt ons zomaar, het is waarschijnlijk al een tijd in de energie voelbaar wat geleerd wil worden, maar we hebben misschien te weinig tijd genomen om echt te luisteren naar de signalen.

Onmacht en macht liggen dichtbij elkaar zoals je begrijpt, het is vaak 1 stap naar de andere kant, ga het maar eens onderzoeken hoe dit thema voor jou werkt….macht uitoefenen kan ook een lekker gevoel geven ook dat mag er zijn…..of dat je grip krijgt diep van binnen op iets wat je lang bezig hield, dat kan ook een gevoel van macht geven dat je ineens begrijpt hoe het voor jou zit en dat dan communiceert met je buitenwereld.

Ik wens je een mooie innerlijke tocht toe en weet door naar binnen te gaan dat je altijd de macht over jezelf hebt, wat je situatie ook mag zijn, alles mag gevoeld en beleefd worden.

Warme lieve groet,

Hennie.

www.stapvoorstapsamen.nl