Dader/Slachtofferschap

 

Zeeuws – Vlaanderen

2023

 

We zijn nu een week in het mooie Zeeuws-Vlaanderen en door het weer gedwongen 😊 veel musea te bezoeken….mooie kunst gezien maar ook heel veel geschiedenis van dit gebied.

Een geschiedenis van oorlog en geweld en het water dat altijd een uitdaging blijft….het gebied heeft veel bezetters gekend, lees daders en heeft vele slachtoffers gemaakt.

Innerlijk is er ook veel aan het gebeuren……wanneer voelen wij ons slachtoffer of dader….we hebben er de afgelopen week veel over gesproken, het blijkt best wel een thema te zijn en ik denk voor ieder van ons, niet altijd gemakkelijk.

Wanneer ga je van dader naar slachtoffer of andersom…..de kunst is om steeds opnieuw je eigen waarheid uit te vinden en uit te dragen.

In deze tijd van snelle transformaties is het niet anders dan vroeger om te kijken hoe jij je gaat verhouden tot dat wat op je pad komt…..laat je de chaos (oorlog) binnen of ga je diep naar binnen en ga je kijken wat je na vele levens op aarde hebt geleerd en wat je NU eindelijk toe kunt passen.

Het is NU tijd om boven het dader/slachtofferschap uit te stijgen en alle opgedane kennis die je bij je draagt naar buiten te brengen en vorm te geven….dat doe je natuurlijk op JOUW manier er is geen andere.

We hebben nu allemaal de uitdaging om onszelf te laten zien, wie we werkelijk zijn/Zijn en bij te dragen aan het grotere geheel van heling en vooruitgang, niet door dader of slachtoffer te zijn of door Macht of Hebzucht maar door Liefde uit te dragen….en Liefde begint bij jezelf!!!

Laat je niet van de wijs brengen door mensen die hard schreeuwen en denken daarmee de waarheid in pacht te hebben, blijf rustig en stil je pad volgen en laat jezelf gelden als mensen over je grenzen gaan.

Ik begrijp nu ook waarom ik in januari al tegen Arjen zei…”mijn ziel wil naar Zeeuws-Vlaanderen”, dus toen maar geboekt….in ons natuurhuisje staat het beeld (zie foto) met de titel “Stilte”  (Antoon van Parijs)

Alles valt op zijn plek….vanochtend begreep ik ineens waarom we hier moeten zijn….innerlijk uitwerken wat  voor ons dader/slachtofferschap is/was en los laten wat we nog tegen komen aan deze thema’s in de komende week dat we hier nog zijn.

Straks thuis opgeruimd en fris onze weg vervolgen en dankbaar en tevreden zijn over dat wat op ons pad kwam en nog gaat komen!!!

Hennie.

Zeeuws – Vlaanderen

12 mei 2023