RRR…..

juli 2023

 

Rust, Reinheid en Regelmaat……..

Toen ik afgelopen week met mijn huisarts in gesprek was, hadden we het ook nog over mijn herstelperiode na mijn diagnose borstkanker.

Ze vroeg zich af, hoe ik dat had beleefd en wat me had geholpen om de periode van veel keuzes, gevoelens en fysieke pijn door te komen.

Ik kwam er achter zo in gesprek met haar, dat de dagelijkse routine van gewoon simpel je tanden poetsen en ragen, mijn rek en strek oefeningen in bed, yoga buigingen in de tuin, met aandacht eten (koken), mijn dagelijkse wandeling met de hond, dus kort samengevat de routine van de dag, proberen vast te houden, me goed had geholpen.

De 3 RRR, zijn nog steeds van belang:

Rust

Reinheid

Regelmaat

Deze 3 zijn altijd al van belang geweest voor mij, doordat mijn zoon de diagnose Autisme kreeg toen hij jong was, door RRR toe te passen, werden we allemaal rustiger en werd het dagelijks leven voorspelbaar en duidelijk voor iedereen.

Arjen mijn partner had er ook veel aan in die periode van mijn borstkanker, de afspraken waren duidelijk en de tijden bleven gelijk, waarbij we daarom heen, over onze emoties konden praten of natuurlijk weer het ziekenhuis konden bezoeken.

Wat me ook enorm heeft geholpen is me terug te trekken in mijn wereld waar ik voor mijn gevoel nog grip op had. Weinig tot geen mensen gezien (was ook niet zo moeilijk omdat het corona tijd was) alleen maar aandacht voor mezelf en dat wat innerlijk gehoord en gevoeld wilde worden.

Aandacht is naast de 3 RRR, ook een belangrijke factor geweest, aandacht voor mezelf vooral, maar ook aandacht voor mijn eten, voor de verzorging van mezelf en vooral door me vast te houden aan de routines die ik voor de diagnose had.

Dat gaf rust, omdat de rest van mij en mijn omgeving natuurlijk ontzettend was geschrokken, als je in een periode van crisis terecht komt probeer dan vooral je routines vast te houden en probeer dat wat bekend is vooral met aandacht en liefde voor jezelf te doen.

Wat voed je fysiek, mentaal en spiritueel, wat neem je tot je, hoe verwerk je je emoties, wat zijn jouw behoeftes daarin, alles kan en mag, stilte of  heel veel praten, creatief bezig zijn enz. schroom niet om te doen wat JIJ wilt en probeer alle tips en adviezen bij de ander te laten, alleen JIJ weet wat je nodig hebt en doe alles wat je wilt met aandacht en liefde voor jezelf, wat VOED mij en hoe doe ik dat met AANDACHT!!!!

Lichtgroet, Hennie.