Verantwoordelijkheid

10e blog

 

Verantwoordelijkheid………

Wanneer voelen we ons verantwoordelijk en voor wie of wat is een belangrijke vraag die we onszelf eigenlijk dagelijks zouden mogen stellen…..!

Het kan heel snel zo zijn dat we de weg voor de ander gemakkelijker willen maken waardoor we verantwoordelijkheden overnemen van de ander…..dat kan in bepaalde situaties natuurlijk nodig zijn maar over het algemeen zijn we best snel geneigd om de ander verantwoordelijkheden uit handen te nemen die toch echt zelf door de persoon opgelost mogen worden.

We grijpen te snel in omdat we het lijden van de ander niet gemakkelijk vinden, maar het lijden heeft zin en betekent groei.

Toen mijn zoon het in zijn leven niet zo gemakkelijk had……was het nodig dat ik hem zijn proces gunde, als moeder bijna onmogelijk omdat je hart er zeer van gaat doen…..mijn les was om duidelijk en helder met hem te communiceren. Toen ik dat eenmaal begreep en het toepaste  “walk the talk” kreeg ik van hem na een half jaar terug  “toen jij daadkrachtig werd, kon ik in mijn kracht komen” hoe mooi om te horen en hoe fijn om te zien dat hij ook zonder mij zijn leven vorm kon geven.

We kunnen in ons leven zoveel verantwoordelijkheden op ons nemen, werk, gezin, familie, vrienden, verenigingsleven, maatschappij, kerk enz. dat we op een gegeven moment de bomen niet meer door het bos zien….tijd nemen om prioriteiten te stellen en vooral te kijken waar je het van een ander overneemt is dan van belang.

Sommige mensen kunnen zich zelfs verantwoordelijk voelen voor de hele wereld, het lijden wordt gevoelt en we willen iets doen om de wereld te helen, dat is natuurlijk een veel te grote opdracht. Begin in het klein, eerst jezelf energie geven “heb u naaste lief, gelijk u zelf”  dan je eventuele huisgenoten, je buren, je stad of dorp, provincie en dan langzaam uitbreiden, zo leer je te werken met energie en blijf je goed in contact met jezelf, want het begint allemaal bij  “JOU”……😊

Vertrouw op de Kracht van de ander, de zin “ik vertrouw op de kracht van….(dan vul je de naam in) die zin heel vaak herhalen dan komt er rust voor jou en voor de ander, de energie gaat erdoor veranderen tussen jullie, probeer maar, in actie komen kan dan altijd nog!!!

Fijne week en warme groet,

Hennie.