Verlichting

21e  blog

Verlichting….

Wat is verlichting en hoe komen we tot verlichting…..!!

Ik kwam op deze vraag doordat ik het programma “kijken in de ziel van religieuze leiders” had herbekeken, altijd interessant om te horen wat belangrijke leiders te vertellen hebben over het geloof of het ware geloof of stroming.

Ze zijn het er allemaal wel over eens dat we het zelf als mens moeten doen en we de weg naar verlichting door vallen en opstaan mogen ervaren. Wat is je morele kompas en wie bepaald dat, daar werd het interessant, bepaal jij dat zelf of bepaalt de stroming waar je  bij hoort de weg. Dus is het opgelegd of kies je de weg van onderzoek.

Zolang je uit de voeten kunt met het geloof of stroming waar je je thuis bij voelt is dat natuurlijk prima……het mooie was dat wanneer de interviewer vraagt “stel dat u als moslim of christen of hindoe geboren was, wat dan” ze waren het er allemaal over eens dat ze dan het leven vanuit dat geloof zouden hebben geleefd.

Voor mij voelde dat als belangrijk, zo voel ik dat altijd al….je komt op aarde om wat te leren en welke lessen en welke omgeving je geboren wordt zullen altijd passend zijn voor dat wat jij op dat moment vanuit de ziel te leren hebt, welk geloof of welke overtuiging daar dan ook bij hoort. We zijn slechts allemaal onderweg om iets te leren en daar horen verschillende stromingen van geloof en overtuigingen bij.

We zijn allemaal kinderen van het universum en komen allemaal weer thuis na een periode op aarde, het leven en de dood zijn dan zekerheden, daar tussenin mag je je de te leren lessen uitwerken en heb je de vrije keuze gekregen om dat naar eer en geweten te doen.

Liefde zou daar altijd leidend bij moeten zijn…..verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en autonoom en authentiek zijn horen daar ook bij, wie ben jij en wat heb jij de wereld te brengen met jouw talenten en kwaliteiten.

Ieder mens komt op aarde met een opdracht en waar je geboren word zijn dan je tools om er naar eer en geweten het beste van te maken en jezelf en de ander te laten groeien naar een hoger bewustzijn.

Religie is een tool om dichterbij jezelf te komen en dat wat het mysterie van het Leven en de Dood met zich meebrengt, neem je vrijheid om te onderzoeken en te leren van alle stromingen dan kan het zomaar zijn dat je niet meer oordeelt en met mededogen naar anderen kunt kijken.

Iederéén heeft zijn/haar eigen waarheid in pacht….voel wat jou weg is en voel wat je daar bij nodig hebt, iemand iets opleggen werkt niet en maakt dat het niet meer stroomt.

Laat deze week je gedachten en gevoelens eens gaan over dat wat geloof of religie of overtuiging met je doet en ga daarna in gesprek met mensen die anders dan jij in het leven staan, misschien verrassen ze je en kan je net iets anders kijken naar het grotere geheel.

Fijne week en weet dat niets veranderlijker dan de mens is…..de waarheid van dit moment hoeft niet de waarheid van volgend jaar te zijn, we groeien en door nieuwe inzichten kan onze waarheid veranderen, niets mis mee…..het is een voortdurend groeiend proces.

Warme lieve groet, Hennie.