Verlies

8e blog

Verlies……

Als je verliest met een spelletje….kennen we vast allemaal de teleurstelling of als we er echt niet tegen kunnen, worden we boos, luisteren niet naar rede en gooien zelfs met spullen.

Als we “echt” verlies leiden in het leven, komen we ook deze emoties tegen en vaak in overtreffende trap maar uiten we het minder gemakkelijk omdat we “door” moeten met het leven, zoals ons dan wordt aangeraden….kop ervoor en doorgaan, maar dan voelen we natuurlijk niet de teleurstelling of alle bijpassende andere emoties……om goed verlies te leiden hebben we aandacht voor onszelf nodig en tijd om te herstellen en te voelen wat we nodig hebben op het vervolg van ons levenspad.

We kunnen een baan verliezen, geliefde, dier, gezondheid, eigenwaarde, geld enz. …….!!

De enige waar je steeds bij uitkomt in deze situaties ben jezelf en jou manier van zijn in het NU van alledag….daar gaat het om, hoe gedraag je je in moeilijke situaties in het dagelijks leven, kun je nog lief zijn voor jezelf en kun je nog in verbinding komen en blijven met je omgeving?

Vaak ligt daar een spanningsveld…..de buitenwereld wil graag dat het goed met ons gaat en geeft ons veel “goedbedoelde” adviezen die vaak niet bij ons passen maar meer bij de persoon die het advies geeft, of mensen zijn dan bang voor jou verlies of ziekte, het kan hun immers ook overkomen.

Vaak reiken we dan naar de ander uit en vergeten we onze eigen behoefte te benoemen…..daardoor kun je nog meer in verwarring raken…….en niet toekomen om te helen wat voor jou nodig is.

Een goede winnaar in de sport bijvoorbeeld heeft ook te leren om een goed verliezer te zijn, van je teleurstellingen leer je het meest…..we worden vaak rustiger, kennen onszelf daarna beter en komen tot betere prestaties. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf….daar is tijd en aandacht voor nodig, voor jezelf maar ook van de omgeving, we hebben elkaar nodig in moeilijke situaties maar wel ieder op zijn/haar eigen manier, de kunst van het meelopen met iemand die iets of iemand heeft verloren is om vooral veel stil te zijn en te voelen wat er nodig is in het moment van NU……er zijn voor de ander betekent niet direct om iets te “doen” , wat meer helpend is om er te zijn/Zijn dan komt de actie vanzelf 😊

Empathie is een groot goed bij verlies…..je hoeft het verlies van de ander ook niet altijd te begrijpen of op te lossen, luisteren is genoeg.

Hoe we omgaan met verlies verteld dus heel veel over hoe we zijn als persoon….maar de ziel heeft hierin ook iets te vertellen. We maken soms zoveel verlies mee dat we denken dit is niet vol te houden, het is teveel, weet dan dat je ziel de weg weet en blijkbaar ook nodig heeft om te groeien en mooier te worden, zie het als slijpen van een diamant, je word steeds mooier en stralender.

Om op Aarde het verlies te voelen is natuurlijk niet gemakkelijk maar door het te helen op aards niveau groei je op zielsniveau.

Door de dimensie van de ziel erbij te betrekken, hebben mijn verliezen me in de loop van mijn leven geholpen om door te gaan en te weten dat het Zin had om het uit te werken, ten eerste voor mijn eigen groei op aards en zielsniveau, maar ook ervaringsdeskundige te zijn op allerlei gebieden waardoor de empathie als vanzelf aanwezig is naar mijn medemensen.

Ik wens je een fijne week toe en weet dat verliezen grote winnaars creëert……….!!!!

Warme liefdevolle groet, Hennie.