Vriendelijkheid

20e blog

Vriendelijkheid….

Wat is het toch belangrijk dat we vriendelijk zijn naar elkaar ….gewoon een knikje, glimlach of oogcontact maken met iemand die je tegen komt. Laten weten dat we de ander die we tegen komen hebben gezien, het is een kleine beweging met heel veel impact bij jezelf en de ander.

Je doet het niet omdat jij aandacht wilt, maar doordat je het doet, krijg je juist ook weer een goed gevoel, waardoor je ook beter kunt stromen, het is dus altijd winst om “gewoon” vriendelijk te zijn/Zijn!!!

Probeer in je dagelijkse routine eens te kijken waar je vaak vanzelfsprekend aan mensen voorbij loopt…..het kan in het openbaar vervoer zijn waar je mee reist of juist de wat stillere collega, de mensen die schoon maken of iemand in een winkel, voorbeelden genoeg om te kijken waar je voor jezelf je ogen op kunt laten vallen en even contact mee kunt maken.

Een mooi voorbeeld uit mijn verleden:

Ik zit in het vliegtuig een paar jaar geleden terug van Kos naar Groningen Airport. Ik zit te lezen en ik voel dat er naar me gekeken wordt…..ik kijk rustig om me heen en ineens kijk ik in een paar bange ogen, schuin een rij voor me zit een jonge vrouw die contact met me maakt met haar ogen….ik blijf haar in de ogen kijken en ik voel haar angst. Eerst blijven we dat even doen en dan vraag ik haar of ik iets voor haar kan betekenen, ze knikt en ik vraag of ze naast me wil zitten aan de andere kant van het gangpad, dat vind ze goed. We raken in gesprek en ze geeft aan dat ze doodsbang is om straks te landen en dat haar broer haar op het vliegtuig heeft gezet om haar doodzieke oom op te zoeken in Groningen. Toen we in gesprek raakten zei ze “ik zocht een paar lieve ogen” en toen keek jij op en wist ik dat het goed kwam….hand in hand met advies over haar ademhaling van mij zijn we veilig geland in Groningen…..zo zie je maar dat een eerste  blik in iemands ogen, heel veel in beweging kan zetten, het gaf mij een goed gevoel om haar te mogen ondersteunen en voor haar was de reis beter verlopen door één enkel oogcontact te zoeken, winst voor beiden.

Vriendelijkheid kost niets en iedereen wordt er beter van dus waarom zouden we het niet doen, de kunst is om mensen “echt” te zien, wil je betrokken worden bij de ander of sluit je je af voor de ander, als je je afsluit voor de ander sluit je je eigenlijk af van het geheel en kun je niet goed stromen IK BEN JIJ EN JIJ BENT MIJ…..als je dat gaat begrijpen of voelen, kun je veel beter de ander ontmoeten zonder oordeel of verwachting, er gewoon zijn/Zijn in alle vriendelijkheid is genoeg.

Dus houdt je ogen open deze week en kijk waar je als je onderweg bent contact kunt maken met je medemens…… ieder mens heeft behoefte om gehoord en gezien te worden en vriendelijkheid is daar de eerste stap in……stap voor stap Samen onderweg naar een mooiere en betere wereld en die begint bij JEZELF!!!

Fijne week en durf jezelf de komende week ook eens in de ogen te kijken in de spiegel en doe dat iedere dag 5 minuten……en zeg “ik hou van mezelf” blijf kijken ook als het ongemakkelijk is of voelt.

Heel veel succes.

Warme lieve groet,

Hennie.

www.stapvoorstapsamen.nl