Waarheid

9e blog

Waarheid……

Wat is de waarheid en wie heeft de waarheid in pacht…..dat is nogal een thema in een mensenleven…..!!

Wat mij betreft is de waarheid veranderlijk, door voortschrijdend inzicht kunnen we veranderen van mening dus onze waarheid zal er dan ook anders uitzien. Het is denk ik veel belangrijker dat we handelen naar dat wat we op dat moment “onze waarheid” vinden. De waarheid verkondigen is nog niet zo ingewikkeld er naar handelen is veel ingewikkelder… walk the talk!!!

Dus als je ergens van overtuigd bent dan is dat natuurlijk fantastisch, verkondig het dan maar laat het ook in je gedrag zien…..en wat vooral belangrijk is, laat “de waarheid”  van een ander er ook zijn. Dat vinden we over het algemeen nogal moeilijk en we willen de ander dan overtuigen van onze waarheid. Er is dus niet 1 waarheid…er zijn miljoenen waarheden, waarbij mensen zich goed voelen en waarbij niemand kwaad wordt gedaan, pas als we “onze” waarheid op gaan dringen komen we in discussie met de ander of manipuleren we de ander tot die zijn/haar gelijk toegeeft. Dan is er geen winnaar maar slechts verliezers!

Het gaat niet om winnen of verliezen, het gaat erom dat we diep van binnen voelen wat onze waarheid van dit moment is en daarnaar te handelen, ons innerlijk als raadgever…die weet de weg, daar is natuurlijk wel stilte voor nodig 😊

Als je kijkt naar het thema waarheid vanuit de ziel, kom je tot een veel breder beeld, we hebben veel te leren op aarde waarin we te maken krijgen met lessen die ons leren om beter voor onszelf en onze medemens te zorgen, daarbij kan een diepgevoelde waarheid je de weg wijzen.

Bijvoorbeeld:

Er wordt iemand in je omgeving onrecht aangedaan, het kan zijn dat je mededogen met die persoon voelt maar niet meer dan dat, je luistert naar zijn/haar verhaal en gaat verder met je leven. Het kan ook zo zijn dat je voelt dat je voor deze persoon iets kunt betekenen om het onrecht aan te pakken en een poosje mee te gaan lopen met deze persoon, als je dat diep voelt dan is het prima om die waarheid in jou te volgen, dat is helend voor de persoon en voor jezelf. Zo kan er groei ontstaan voor jullie twee maar ook voor de omgeving, het klopt wat er aan het gebeuren, mensen voelen dat en kunnen als ze dat willen jullie voorbeeld gaan volgen.

Vasthouden aan je eigen weg en je eigen waarheid vraagt veel MOED en doorzettingsvermogen…je doet het niet voor de erkenning maar je doet het omdat je voelt dat je deze weg, deze waarheid moet volgen…je medemensen zullen je het niet in dank afnemen, ze willen dat alles blijft bij het oude, ook als het oude naar en vervelend is….het is toch vertrouwder dan de verandering die door jou acties gaan ontstaan.

Er is niets mis mee om je eigen waarheid te volgen……oordeel niet over de ander die zijn/haar waarheid uit aan het leven is….en wanneer je de ander zijn/haar waarheid echt niet kunt voelen en begrijpen dan laat je het gaan, vertel de ander dat je er anders instaat en ga niet in discussie maar laat de ander zijn/haar weg volgen, niets veranderlijker dan de waarheid dus wie weet kom je elkaar later tegen en kun je opnieuw delen hoe het leven er dan voorstaat…..dan kun je nog wel eens voor verrassingen komen te staan 😊

Ik wens je veel onderzoek toe naar “je eigen waarheid van dit moment” en wie weet kom je tot mooie inzichten en de kunst is om er dan ook naar te handelen (walk the talk)

Warme groet, Hennie.