Woorden

18e blog

Woorden…..

We hebben er geen woorden voor of we zijn sprakeloos. Monddood gemaakt of scherp in ons oordeel met woorden.

Scherpe, lieve, zachte, manipulatieve, verzachtende, beschermende woorden etc. Met woorden kunnen we dus veel goeds doen maar ook schade aanrichten bij de ander.

Wat wil je werkelijk zeggen tegen iemand en wat komt er eigenlijk uit je mond, als je daar meer op gaat letten, kun je gaan ervaren dat er heel veel woorden niet gezegd hoeven worden of heb je ze zorgvuldiger gekozen, zodat wat je zegt ook “echt” aankomt.

Als je veel woorden gebruikt om iets aan te geven kan het zijn dat de ander ergens midden in je verhaal afhaakt en in gedachten een eigen mening of pad gaat volgen, dat is nu precies wat jij niet wilt maar het teveel aan woorden is voor de ander niet meer op te nemen en dwaalt af.

Ik heb er geen woorden zeggen mensen vaak die iets vreselijks is overkomen….we kunnen dan niet uitleggen dat wat innerlijk met ons aan het gebeuren is….dat is helemaal prima, als naaste is het dan ook helemaal niets mis mee om tegen de ander te zeggen “ik heb er geen woorden voor” dat is dan troost genoeg.

Sommige mensen zijn erg goed in om woorden van troost te spreken, maar heel veel mensen vinden dat niet gemakkelijk en kunnen dan beter maar niets zeggen en “gewoon” aanwezig zijn. Er zijn en meeleven is dan de beste manier van troosten, soms willen mensen ook niet getroost worden, het is teveel en je hebt genoeg aan jezelf, dan brengen woorden alleen maar verwarring en meer verdriet.

Woorden kunnen kwetsen en helen, aan jou de keuze welke woorden je kiest en in welke situatie je de juiste woorden uitspreekt……we zullen het  niet altijd perfect doen en best wel eens verkeerde opmerkingen plaatsen, maar als je je er meer bewust van bent, ga je minder woorden uitspreken.

Woorden op papier kunnen ook een optie zijn, als je echt wilt dat je boodschap duidelijk overkomt, wanneer je ze opschrijft kun je later altijd nalezen en misschien zachter of begrijpelijker maken voor de ander, de ander kan het dan ook vaker even lezen op verschillende momenten waardoor het beter begrepen wordt.

We zijn in deze tijd snel met app, sms of andere snelle communicatie waardoor we snel en direct binnen komen bij de ander, de keus kan ook zijn om elkaar met een kop thee/koffie te ontmoeten of via de telefoon/zoom of anders elkaar te zien….keuze genoeg om het anders te doen.

Complimenten en andere woorden van waardering mogen we natuurlijk zo vaak mogelijk gebruiken, het kan niet gemakkelijk zijn voor de ander om te ontvangen, des te meer reden om te blijven doen 🙂

Deel maar veel en mooie complimenten uit de komende week en zie wat het met mensen doet en als je toch een punt van aandacht hebt, weeg je woorden en eindig met een vriendelijk woord al ben je het niet helemaal eens met elkaar.

Een fijne week allemaal en laat de woorden stromen…..!!!

Warme lieve groet, Hennie.

www.stapvoorstapsamen.nl